SZAUNA

SZAUNA

DSC_8892

Használatakor érdemes elég időt szánni magára a szaunázásra, és az azt követő pihenésre is. Egy nyugodt, alapos szaunázás körülbelül 3-4 fordulóból áll. Legelőször ajánlatos lezuhanyoznunk, a törülközés azért lehet fontos, mert a test felszínén levő víz akadályozza az újabb izzadást, és párolgást.Az ajánlott hőmérséklet: 70-90 °C körül van.  A  szaunákban általában több szinten vannak padok.

Az alacsonyabb padokon alacsonyabba hőmérséklet, míg legfelül nagyon meleg lehet. Így kicsit válogathatunk a hőmérsékletet illetően. A kövekre locsolt vízből fejlődő forró gőz sokkal melegebbnek érezzük a levegőt, miközben annak hőmérséklete ugyanaz. A szaunázást még kellemesebbé teszi az aromaterápia, dézsa vizébe kevert illatos olajok. (Például fenyő, eukaliptusz, mentol.) ld. aromaterápiaAmikor túl melegnek érezzük a levegőt, nem bírjuk már tovább, akkor érdemes kimenni, és lehűteni magunkat. Ez kb. 10-15 perc múlva bekövetkezik. A lehűtés lehet hideg vízzel történő zuhanyzás.

VIGYÁZAT! Ez a hirtelen összehúzódó erek miatt nagyon megterhelő a szervezet számára, szélsőséges esetben infarktushoz is vezethet. Közben igyunk minél több folyadékot, és fogyasszunk minél több nyers gyümölcsöt, zöldséget a ásványi sók pótlására.