SQUASH

SQUASH

squash

Fél óra fallabdázás hatására jelentős terhelésnek tesszük ki szervezetünk egészét. Egy dinamikus, anaerob állóképességet, gyorsaságot, robbanékonyságot és jó technikai tudást igénylő sportágról van szó, amely igen jelentősen megdolgoztatja a szív-érrendszert és az anyagcserét is.A fallabda vagy squash teniszben használatoshoz hasonló ütőkkel és gumilabdával, erre a célra kialakított teremben játszott sportág. Általában két játékos játssza, de páros mérkőzések esetén négyen vannak a pályán.

squash2A pálya 9,75 m hosszú és 6,4 m széles.Amikor a játékosok a pályára lépnek, az első játszma megkezdése előtt öt perc”felmelegítő” játék áll rendelkezésükre. Az adogatás megkezdésével elkezdődik a játék. A játékos abban az esetben nyeri meg a labdamenetet, ha ellenfele a tinre üti a labdát, vagy ha a határvonalakon kívülre üti a labdát, vagy ha nem tud beleütni a labdába, mielőtt az másodszor is pattanna a padlón.

A tin egy fémmel borított, 0,45 m széles sáv a főfal legalján. A labdamenet közben a játékosok megüthetik a labdát közvetlenül a levegőben (röpte) vagy az után, hogy egyet pattant a padlón. Az oldalsó és a hátsó falak is használhatóak a labda főfalra való visszajuttatására.

Mérkőzéseken leginkább az úgynevezett “hagyományos” vagy “nemzetközi” pontozást alkalmazzák, ami azt jelenti, hogy csak az a játékos szerezhet pontot, aki adogatott. Ha a menetet az ellenfél nyeri meg, akkor nem kap pontot, de a következő menetben ő adogathat majd. A játszmákat kilenc pontig játsszák.

Egy minőségi squash pálya áll vendégein rendelkezésére. A terembérléssel kapcsolatban hívja a recepciót