Intervall

Intervall

intravel

Állóképesség növelő óratípus, melynek során a teljes testet megdolgoztatjuk. Az intervall tréning hatékonysága a váltakozó terhelésben rejlik. A magasabb terhelést alacsonyabb intenzitású rész követi, így a „pihenő szakaszok” miatt összességében többet tudunk dolgozni magasabb terhelés mellett. Órákkal az edzés után is még pörgeti az anyagcserét, tehát a zsírégető hatás jóval az edzés után is kitart, egyszerűen fogalmazva. leghatékonyabb aerob edzésforma az zsírégetésre az intervallum edzés.

Az intervallum edzés előnyei

  • Időhatékony. A ráfordított idő arányában a legtöbb zsírt elégető edzésforma. Ha nincs időd egy órát futni, akkor jó megoldás helyette 20 percnyi intervallum edzés.
  • Serkenti az anyagcserét.
  • Növeli az antioxidáns termelést.
  • Mozgás után is folytatódik a zsírégetés (akár 36 órán keresztül!) Ennek oka, hogy a fokozott edzés miatt anyagcseréd felpörög, amit aztán szervezeted őrült mód próbál visszaállítani az edzés előtti szintre. Ehhez a munkához viszont sok-sok oxigénre van szüksége. Az oxigénfogyasztás általi energianyeréshez pedig rendesen égeti a kalóriát.
  • Felkészít a stresszhelyzetekre, hiszen intenzitása ciklikusan változik. Pontosan olyan, mint egy érzelmi hullámvasút. (Az egyik pillanatban minden rendben, aztán váratlanul lecsap a stressz.) Az intervall edzés felkészíti testedet, hogyan reagáljon a váratlan helyzetekre, hiszen a stresszhez hasonló reakciókat vált ki szervezetedben: hirtelen megnövekedett pulzusszám, oxigénhiány, izzadás. De nem káros, mivel ezek a tünetek értelmet nyernek, „levezetődnek” a testmozgás által.
  • alakformáló. A zsírégetés mellett szépen formálja, építi izmaidat.
  • A gyakori tempóváltások miatt egyszerűen nem lehet megunni.